Sheltie

British Sheepdog Club

SHETLAND SHEEPDOG (sheltie)

 

De Shetlandeilanden voor de kust van Schotland zijn beroemd om hun miniatuurversies van een aantal dieren : de Shetlandpony, de Shetlandschapen. Voor het hoeden van deze kleine schapen verkoos met natuurlijk een kleine hond, waarvoor speciaal de sheltie werd gefokt.

 

De Shetland Sheepdog of Sheltie, soms ten onrechte minicollie genoemd, is thans om verschillende redenen een uitstekende huishond geworden.

 

 

 

Zeer in trek bij mensen die slechts klein behuisd zijn, past hij zich aan dat leven zeer gemakkelijk aan, nochthans zonder de typische kenmerken van de herdershond te verliezen : stabiel, trouw en toegewijd aan zijn meester, goede waker. Gezondheidsproblemen zijn er weinig; meestal moet men slechts éénmaal per jaar op bezoek bij de dierenarts voor de nodige inentingen.

 

De Sheltie behoort tot de herdershonden en is als dusdanig van nature uit vrij intelligent, gemakkelijk op te voedenn houdt van werken en probeert altijd zijn meester te plezieren. Voor deze kenmerken is hij dan ook zeer gewild in agility en gehoorzaamheid.

 

KARAKTER

De bobtail is zacht, loyaal en trouw, en opmerkelijk gevoelig en subtiel.

 

 

UITZICHT

Karakter

Zijn zacht karakter maken hem tot vriend van ieder kind en ook met andere dieren heeft hij geen problemen. Tegenover vreemden daarentegen zal hij wel zijn karakteristieke terughoudendheid tonen. Het liefst vertoeft hij nog in het gezelschap van zijn familie, deelt vreugde en verdriet, is ook onderhevig aan uw wisselend humeur. Kortom, een uitstekende kameraad voor jaren.

 

Het is geen nadeel dat ze soms nogal blafferig zijn, want niemand wordt zonder waarschuwing op hun territorium geduld.

Uitzicht

 

Kleuren : sabelkleurig, tricolor en bleu merle.

Hoogte :

reu : 37 cm; 35,5 cm.

Verzorging

Het onderhoud is vrij eenvoudig. Het is niet nodig om hiervoor een toiletteur te raadplegen, een goede borstelbeurt om de 14 dagen is voldoende.

Copyright © All Rights Reserved