Border Collie

British Sheepdog Club

Border Collie

 

 

De border collie is oorspronkelijk afkomstig uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland (border=grens). In deze relatief onherbergzame streek grazen vooral schapen. Voor het lammeren, scheren of de verkoop worden de dieren naar de boerderijen gedreven door de border collie. Bij dit werk is hij zijn gewicht in goud waard. ook door rondtrekkende herders wordt hij zeer gewaardeerd : als geen andere kunnen zij de kudde samenhouden.

 

Door zijn specifieke eigenschappen is de border collie dan ook verder verspreid, vooral naar Nieuw-Zeeland en Australië waar de schapenhouderij ook een grote rol speelt. De laatste jaren is hij ook in België erg populair geworden. Hoewel van nature een typische werkhond is thans ook de show-border vrij in trek.

 

Werkende collie

De werkende border collie wordt over het algemeen onder de noemer "sheepdog" gebracht. Niet het uitzicht maar wel het werkvermogen is van belang, gekenmerkt door hun "will to please" (willen werken voor de baas).

 

Gedurende honderden jaren werden zij dan ook selectief gefokt en geselecteerd op deze eigenschappen. Rustig en zelfverzekerd, genoeg "eye" hebben (druk uitoefenen door de blik alleen), zijn onontbeerlijk. Buiten het werk met schapen kan de border collie ook koeien, eenden, ganzen, kippen, e.d., aan.

 

Uit het dagelijkse werk van de border collie zijn de trials gegroeid. Op deze wedstrijden tonen de handlers (herders) hun kunnen met hun hond en schapen.

 

Is voor de border collie geen echt veedrijvende, werkende, taak weggelegd dan dient voor mentale opvang gezorgd. Het is een energieke, moedige, levendige, scherp reagerende hond die voldoende activiteit nodig heeft. Oplossingen zijn hier gerhoorzaamheid, agility, fly-ball, e.d

 

Show Border Collie

Hier is de hond een waardige deelnemer aan de schoonheidswedstrijden, waar hij wordt wordt beoordeeld op uiterlijke kenmerken en de overeenkomsten met de standaard. Er dient thans wel een werkbrevet behaald om tot kampioen gekroond te kunnen worden.

KARAKTER

To DO

 

 

UITZICHT

  • Kleuren : meestal zwart/wit; ook tricolor, mar ook bleu merle en grijs
  • De vacht is kortharig, maar soms ook langharig.
  • Hoogte :

reu : circa 53cm

de teven zijn iets kleiner.

Karakter

To Do

Uitzicht

Kleuren : meestal zwart/wit; ook tricolor, mar ook bleu merle en grijs. De vacht is kortharig, maar soms ook langharig.

Hoogte :

reu : circa 53cm, de teven zijn iets kleiner.

Verzorging

To Do

Copyright © All Rights Reserved