Bobtail

British Sheepdog Club

OLD ENGLISH SHEEPDOG (Bobtail)

 

Over de herkomst van de bobtail tast men in het ongewisse. Mogelijk is hij verwant met de mastiff de komondor, de briard. Allemaal zeer aannemelijk maar niet echt te controleren.

 

Het is zelfs mogelijk dat lange tijd onbekend gebleven is omdat hij alleen werd gebruikt als herdershond, geschoren en aldus niet populair. Bobtail betekent letterlijk ingekorte staart. Waarom? minder gevaarlijk tijdens de gevechten met wolven of om de belasting op luxe-honden te omzeilen?

De eerste afbeelding van een Old English sheepdog in zijn min of meer huidige vorm dateert van 1771. Volgens dezelfde auteurs verscheen de bobtail in 1865 (of 1873) voor de eerste maal op tentoonstelling. In 1880 (1888) werd de rasclub gesticht en luidde de steeds groeiende populariteit van het ras in met als absoluut hoogtepunt een record aantal geboorten in Engeland in 1980. Gelukkig is deze modetrend verleden tijd en wordt thans doelbewust voor het ras gekozen. Het is een veeleisende hond, moeilijk alleen op te voeden of te borstelen, en daarom ook niet geschikt voor iedereen.

 

KARAKTER

De bobtail is zacht, loyaal en trouw, en opmerkelijk gevoelig en subtiel.

 

UITZICHT

To DO

Karakter

De Bearded Collie is een attente, levendige, actieve hond, met een standvastig en waakzaam karakter. Als herdershond bezit hij nog altijd werkende capaciteiten en een hoge graad van intelligentie.

 

Hij is nu een vrolijke gezinshond geworden met een bruisend temperament, een echte mensenvriend. Hij beschouwt het nog altijd als zijn natuurlijke taak het gezin (=kudde) bij elkaar te houden.

Dit komt vooral tot uiting op wandelingen : hij gaat dan steeds omcirkelende bewegingen uitvoeren rondom de groep. Alhoewel niet echt wantrouwend tegenover vreemden is hij toch geen allemans vriend, hij is zeer aan zijn familie gehecht.

 

Dit wil niet zeggen dat hij niet consequent dient opgevoed : van jongsaf moeten de grenzen van wat mag en wat niet vastgelegd worden. Veel begri voor het typische karakter en geduld zijn soms nodig om van de onvermoeibare beardie een hond te maken welke overal welkom is en geapprecieerd wordt.

Uitzicht

De Bearded Collie is een langharige, middelgrote herdershond.

In principe heeft de vacht 2 hoofdkleuren : zwart en bruin. Nochthans zijn er vele schakeringen : grijs (licht of donker), faun (zeer lichtbruin), blauw (wat eerder zeldzaam is). De witte aftekeningen zijn zeer plaatsbepaald en gelimiteerd (zie hiervoor de standaard).

Hoogte :

reu : 53cm tot 56cm

teef : 51cm tot 53cm

Het ideale gewicht schommelt rond de 22-25kg, waarbij de teven iets minder zwaar zijn.

Verzorging

Zoals bij iedere langharige hond dient er rekening gehouden te worden met regelmatige borstelbeurten om het klitten tegen te gaan. In zijn huidige leefmilieu is er namelijk te weinig "slijtage" aan de vacht. Maar de sluike, langharige en harde bovenvacht in combinatie met de wollige ondervacht waren voor de Beardie de beste bescherming tegen het ruige klimaat in de Hooglanden.

 

Twee of drie wasbeurten per jaar (of indien het echt nodig is) met een goede shampoo volstaan om de vacht in goede conditie te houden. Eerst dient de hond wel volledig geborsteld te zijn!

 

Maak van de wekelijkse borstelbeurt ook gebruik om de oren en tanden te controleren en eventueel te reinigen. Ook overvloedig haar tussen de voetkussentjes dient weggeknipt te worden. Aan de vacht zelf mag in principe, en volgens de standaard, nooit geknipt worden. En zeer belangrijk : wen uw hond aan deze handelingen vanaf hij nog puppy is.

Copyright © All Rights Reserved