Bearded Collie

British Sheepdog Club

Bearded Collie

 

De beardie behoort tot de oudste Britse herdershondenrassen. De oorsprong is tot ongeveer 1540 nawijsbaar. Sommige bronnen beweren dat het ras reeds aanwezig was tijdens de romeinse invallen (eerste eeuw na Christus).

De taak van de Bearded Collie was het schapendrijven in de Schotse Hooglanden (the Highlands), niet het bewaken van de kudde. Deze eigenschappen, welke eeuwenlang in het ras werden ingefokt, komen ook nu nog tot uiting in het gedrag van de moderne Beardie.

 

 

Het ras op zich geraakte in de jaren 1900 wat in de vergetelheid. Het is dank zij Mrs G.O. Wilkinson dat het ras terug in de bekendheid kwam. Uit echte "werkers" bouwde zij na Wereldoorlog II het ras terug op. Het is dan ook niet vewonderlijk dat in bijna elke stamboom van de huidige beardies de naam "Bothkennar" (haar kennelnaam) opduikt.

 

De specifieke naam dankt hij aan de vacht op en vooral ander de snuit, welke het uitzicht heeft van een baard (=beard). De term collie is trouwens de algemene vroegere Engelse term voor hond.

 

KARAKTER

De Bearded Collie is een attente, levendige, actieve hond, met een standvastig en waakzaam karakter. Als herdershond bezit hij nog altijd werkende capaciteiten en een hoge graad van intelligentie.

 

UITZICHT

  • langharige, middelgrote herdershond
  • 2 hoofdkleuren : zwart en bruin
  • Hoogte :

reu : 53cm tot 56cm

teef : 51cm tot 53cm

  • Het ideale gewicht schommelt rond de 22-25kg, waarbij de teven iets minder zwaar zijn.

Karakter

De Bearded Collie is een attente, levendige, actieve hond, met een standvastig en waakzaam karakter. Als herdershond bezit hij nog altijd werkende capaciteiten en een hoge graad van intelligentie.

 

Hij is nu een vrolijke gezinshond geworden met een bruisend temperament, een echte mensenvriend. Hij beschouwt het nog altijd als zijn natuurlijke taak het gezin (=kudde) bij elkaar te houden.

Dit komt vooral tot uiting op wandelingen : hij gaat dan steeds omcirkelende bewegingen uitvoeren rondom de groep. Alhoewel niet echt wantrouwend tegenover vreemden is hij toch geen allemans vriend, hij is zeer aan zijn familie gehecht.

 

Dit wil niet zeggen dat hij niet consequent dient opgevoed : van jongsaf moeten de grenzen van wat mag en wat niet vastgelegd worden. Veel begri voor het typische karakter en geduld zijn soms nodig om van de onvermoeibare beardie een hond te maken welke overal welkom is en geapprecieerd wordt.

Uitzicht

De Bearded Collie is een langharige, middelgrote herdershond.

In principe heeft de vacht 2 hoofdkleuren : zwart en bruin. Nochthans zijn er vele schakeringen : grijs (licht of donker), faun (zeer lichtbruin), blauw (wat eerder zeldzaam is). De witte aftekeningen zijn zeer plaatsbepaald en gelimiteerd (zie hiervoor de standaard).

Hoogte :

reu : 53cm tot 56cm

teef : 51cm tot 53cm

Het ideale gewicht schommelt rond de 22-25kg, waarbij de teven iets minder zwaar zijn.

Verzorging

Zoals bij iedere langharige hond dient er rekening gehouden te worden met regelmatige borstelbeurten om het klitten tegen te gaan. In zijn huidige leefmilieu is er namelijk te weinig "slijtage" aan de vacht. Maar de sluike, langharige en harde bovenvacht in combinatie met de wollige ondervacht waren voor de Beardie de beste bescherming tegen het ruige klimaat in de Hooglanden.

 

Twee of drie wasbeurten per jaar (of indien het echt nodig is) met een goede shampoo volstaan om de vacht in goede conditie te houden. Eerst dient de hond wel volledig geborsteld te zijn!

 

Maak van de wekelijkse borstelbeurt ook gebruik om de oren en tanden te controleren en eventueel te reinigen. Ook overvloedig haar tussen de voetkussentjes dient weggeknipt te worden. Aan de vacht zelf mag in principe, en volgens de standaard, nooit geknipt worden. En zeer belangrijk : wen uw hond aan deze handelingen vanaf hij nog puppy is.

Copyright © All Rights Reserved